Tekovské múzeum v Leviciach

A BRHLOVCEI (BORFÖI) BARLANGLAKÁSOK


ANNOUNCEMENT
The opening of the 2024 season in the Rock Dwellings in Brhlovce is postponed due to reconstruction works. We will inform you about the opening of the exhibition in due time.
Thank you for your understanding.


Jellemzés: A kihelyezett tárlat 1992-ben nyít meg, egy évig tartó felújító munkálatok után. A népi építészet rezervátumává nyilvánított "Surda" nevű utcácskában található. A 142-es számú portán a két kőből épült lakóház közül az egyik 19. század végéröl származik a másik a homlokzaton feltültetett keltezés szerint 1932-ben épült. Az udvar végében találhatók a barlanglakások, két emeletnyi magasságban. A földszinten találhatók: a nyári konyha, a kamra és a megkövesedett vulkanikus hamu megmunkálásánál használt munkaeszközök. Az emeleten kilátó van. A helységek korabeli bútorokkal és használati eszközökkel vannak berendezve, melyek tükrözik a népi lakáskultúra fejlődését a 19. század végétől a 20. század feléig. E műemlék megmentésének és felújításának elismeréséül a lévai Tekovské múzeum 1993-ban nemzetközi EUROPA NOSTRA díjat kapott, elsőként Szlovákiában.

   
Információ:
    leporelló a barlanglakásokról szlovák, magyar és angol nyelven

Szolgáltatások:
    idegenvezető
    rendhagyó tanítási órák szervezése
    különféle propagációs anyag és kerámia árusítása


Bővebben: A BRHLOVCEI (BORFÖI) BARLANGLAKÁSOK

A BOHUNICEI (BAGONYAI) VÍZIMALOMJellemzés: A kihelyezett tárlat 1978-ban nyílt meg, felújítása után. Pavol Turčan volt molnár vízimalma a falutól 2 km-re a Szikince patak mellett, a Selmeci hegyek festői környezetében található. Típusát tekintve felül csapós vízimalomról van szó. Tulajdonosa 1911-ben és 1938- ban újította fel az őrlőberendezését miután bevezette a villamos áramot. A malom épülete a lakórészből valamint a technikai részből áll, melyeket fal választ el egymástól, s külön bejáratuk van. A lakórész konyhából, szobából és kamrából áll, ehhez csatlakozik a pince, melyek korabeli bútorokkal vannak berendezve. A technikai részét a ma is működő őrlőberendezés valamint a malomkerék alkotja.Információ:
bulletin a bagonyai vízimalomról, leporelló a tárlatról – szlovák, magyar és angol nyelven

Szolgáltatások:
idegenvezető
rendhagyó tanítási órák szervezése
különféle információs anyag és kerámia árusítása
Bővebben: A BOHUNICEI (BAGONYAI) VÍZIMALOM